23 września 2014

Tęczowy ryż

Kuchenne szafki pełne są skarbów. Wasze dzieci też tak twierdzą? ;) Są tam torebki pełne różnych, mniej i bardziej brudzących substancji, są stukające garnki i łyżki, w których można zobaczyć własne odbicie. Dość szybko stwierdziłam, że zdecydowanie coś w tym jest. Kuchnia to skarbiec! A mąka, kasza, fasola czy makaron to idealne materiały dla dziecięcych zabaw. Tanie, interesujące, rozwijające. I zajmujące na długie godziny.

Dziś serwujemy ryż! Ale nie byle jaki, oj nie. Ryż tęczowy, elmerowy (o Elmerze tutaj).



Składniki:

- biały ryż (u mnie 3 kg)
- barwniki spożywcze w wybranych kolorach (barwniki można kupić w formie żelu, płynu lub proszku; do celów zabawowych wystarczą najtańsze, ja używam tych w proszku)
- ocet
- olejek eteryczny lub aromat do ciasta (niekoniecznie)
- kilka foliowych woreczków, najlepiej typu ziploc

Wykonanie:

Szklankę ryżu wsypujemy do woreczka, dodajemy wybrany barwnik spożywczy (w przypadku proszkowych ok. pół łyżeczki) i pół łyżki octu (utrwali kolor). Zapach octu z czasem wywietrzeje, ale żeby się go szybciej pozbyć, można dodać do ryżu kroplę olejku eterycznego. Ja dałam kroplę waniliowego aromatu do ciasta i ryż pięknie pachniał wanilią.
Woreczek zamykamy i porządnie wstrząsamy, żeby ryż dokładnie pokrył się barwnikiem.


Zanim damy ryż dziecku do zabawy, trzeba go na trochę odstawić, żeby wysechł i nie brudził rąk.



Ryż można przechowywać dłuuugo. Łatwo się sprząta, wystarczy zamieść, wsypać ponownie do pojemnika i bawić się dalej.
Tęczowy ryż był naszym wakacyjnym hitem i mimo intensywnej eksploatacji (część ryżu pożarł odkurzacz) wciąż mamy go całkiem sporo.
Ryż jest wspaniałym materiałem sensorycznym. Idealnie nadaje się do nauki przelewania, przesypywania, nabierania. Wystarczy dać dziecku miski, łyżki, kubeczki, lejki itp. Pofarbowanego ryżu można też użyć do różnych projektów artystycznych.



Młoda najbardziej lubi bawić się ryżem w gotowanie. O dziwo, nigdy nie serwuje ryżu jako takiego :). W menu ma za to naleśniki z ryżu, zupę z ryżu, muffinki z ryżu, lody z ryżu, a nawet ryżową kawę i herbatę.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz